Digitaidot ovat uusi kansalaistaito

Digitaidot ovat uusi kansalaistaito

Joulukalenteri Kuvat 3

Digitumpelot-joulukalenteri: Luukku 3

Amir katsoi epävarmana mustia luistimia, jotka Eerin oli hänelle ojentanut. Hän ei tiennyt mitä ajatella siitä, että hänen pitäisi pysyä pystyssä kapeilla terillä jäällä. Amir oli muuttanut Turkista Suomeen ja muutamia vuosia sitten, mutta hän ei ollut vielä aiemmin uskaltautunut kokeilemaan luistelua. Nyt Eerin oli päättänyt, että asiaan tulisi muutos ja Amir oppisi luistelemaan.
    ”Istu tuohon penkille ja laita ne jalkaan”, Eerin ohjeisti käyden itse istumaan jään vierellä olevalle puiselle penkille. Hän riisui tottuneesti kenkänsä ja sujautti kaunoluistimet jalkaan. Amir katsoi kuinka sujuvasti Eerin sitoi nauhat kiinni taitelijan sormillaan ennen kuin uskalsi itse alkaa laittaa luistimia jalkoihinsa.
    Pian hän istui luistimet jalassaan penkillä sydän takoen. Eerin nousi tottuneesti seisomaan ja asteli jäälle ennen kuin otti vauhtia ja teki pari piruettia (hän oli nuoruudessaan harrastanut luistelua). Amir seurasi menoa ihaillen, mutta ei uskaltanut liikahtaa. Lopulta Eerin palasi hänen luokseen tarttuen hänen käsiinsä.
    ”Tule. Minä tuen sinua koko ajan”, Eerin lupasi hymyillen ja Amir vastasi hymyyn.
Hän nousi varoen seisomaan ja seurasi Eeriniä jäälle lyhyin askelin.
    ”Tämä vaikuttaa vaaralliselta”, Amir huomautti epävarmana.
    ”En anna mitään pahaa tapahtua. Korkeitaan kaadut pyllyllesi”, Eerin naurahti, ”nyt liu’utat vain vähän jalkojasi. Vähän samalla tavalla kuin silloin kun kokeilimme luisteluhiihtoa. Muistatko sen?”
    Amir muisti sen todella hyvin; hän oli kaatunut useasti. Mutta oli lopulta oppinut. Joten syvään henkeä vetäen hän liikutti jalkojaan samaan tapaan jäätä pitkin Eerinin pitäessä yhä kiinni hänen kädestään. ”Minä liikun!” Amir huudahti voitonriemuisesti ja otti innokkaamman liu’utuksen eteenpäin, jonka seurauksena hän pyllähti jäälle.
    Eerin oli samassa auttamassa häntä ylös. ”Sattuiko?” hän kysyi huolestuneena.
    ”Ei, kokeillaan uudestaan”, Amir sanoi katsoessaan kuinka sujuvasti jäällä olevat pikkulapset liikkuivat.
Eerin nyökkäsi hyväksyvästi ja ohjeisti Amiria lisää.
    Ja uskokaa tai älkää, seuraavan tunnin sisällä Amir luisteli jo omin avuin (ja löysi uuden lempiliikuntamuodon).

Yhteystiedot

Projektipäällikkö (digituki -hanke)
Katariina Terävä
gsm. +358 44 554 9874

Muualla verkossa