Digitaidot ovat uusi kansalaistaito

Digitaidot ovat uusi kansalaistaito

Digitumpelot
Sarjakuva2 4dbf1fb90ee4d91b5e0f36f5e283e90f
Sarjakuva3 Fb99e186febd19d2bbd86c62f3373bd4
Sarjakuva4 074c1666b5b18454827648b0b513588a
Sarjakuva5 935dc1276fb1cacde9e089eb74aef4a0
Sarjakuva6 7e31c64943e72e74e950dd080d814459
Sarjakuva7 1c93a61769422d9f4d7a2785da112adf

Digitumpelot

Osana digituki-hanketta luotiin Kymenlaaksolainen perhe, joka esiintyy Digitumpelot-sarjakuvissa keskiviikkoisin paikallislehdissä PK ja Ankkuri.

Kymenlaaksolainen perhe koostuu neljän hengen ydinperheestä ja heidän ympärilleen rakentuvista läheisistä, sukulaisista ja ystävistä. Perheessä on 15 jäsentä, jotka pyrkivät edustamaan mahdollisimman laajasti erilaisia kohderyhmiä ja digitarpeita. Mukaan mahtuu niin alaikäisiä, ikäihmisiä, työssäkäyviä kuin kuulo- ja näkövammaisia.

Kymenlaaksolaisen perheen avulla digitaitoja pyritään tuomaan lähemmäs kymenlaakson asukkaita ja sarjakuvissa annetaan neuvoja digitaitojen suhteen.
Alapuolelta löydät perheenjäsenten tarinat.

 • Joni, 45v, ydinperheen isä

  Joni, 45v, ydinperheen isä

  Joni on 45-vuotias perheenisä Kouvolasta. Hän on naimisissa Tiinan kanssa ja heidän lapsensa ovat Leo ja Pinja. Joni kaipaa digitukea eritoten sähköiseen työnhakuun liittyvissä asioissa.

  Joni harrastaa vanhoja autoja.

 • Tiina, 43v, ydinperheen äiti

  Tiina, 43v, ydinperheen äiti

  Tiina on 43-vuotias. Hänellä on Leon ja Pinjan lisäksi lapsi, Santtu, aiemmasta suhteestaan Samin kanssa. Tiina odottaa neljättä lastaan. Hän tarvitsee digitukea muun muassa lapsiinsa ja raskauteen liittyvissä asioissa.

  Tiina pitää leipomisesta.

 • Leo, 14v, ydinperheen poika

  Leo, 14v, ydinperheen poika

  Perheen 14-vuotias poika Leo tarvitsee digitukea harrasteissa ja toisinaan koulutehtävissä. Eritoten koronakevään etäkoulu vaati opettelua ja totuttelua perheessä.

  Leon harrastuksiin kuuluu jääkiekko.

 • Pinja, 6v, ydinperheen tytär

  Pinja, 6v, ydinperheen tytär

  Pinja on 6-vuotias reipas eskarilainen, joka harrastaa viulunsoittoa. Hänen digiasiointinsa tapahtuu enimmäkseen vanhempien kautta, mutta digitalisoituvassa maailmassa digitaitoja aletaan oppia esimerkiksi pelien merkeissä jo pienenä.

  Pinja harrastaa viulun soittoa.

 • Markku, 76v, Tiinan isä

  Markku, 76v, Tiinan isä

  Markku, 76v, on Tiinan isä ja Arjan mies. Hän asuu Arjan kanssa Haminassa. Hän on kiinnostunut ja innostunut nykytekniikasta ja toimii digitutorina.

  Markku käy kalassa.

 • Arja, 75v, Tiinan äiti

  Arja, 75v, Tiinan äiti

  Arja, 75v, on Tiinan äiti ja Markun vaimo. Arjalla ei ole lähes ollenkaan digitaitoja, joten hän tarvitsee paljon digitukea muun muassa lääkärikäynteihin liittyvissä asioissa.

  Arja tykkää tehdä käsitöitä.

 • Eerin, 70v, Jonin äiti

  Eerin, 70v, Jonin äiti

  Eerin, 70v, on Jonin äiti, joka asuu Virolahdella yhdessä miesystävänsä Amirin kanssa. Eerin kaipaa digiapua ulkomailla asuvien sukulaistensa kanssa juttelemiseen sekä esimerkiksi taideharrastustoiminnassa osallistuessaan etänä järjestettäviin kursseihin.

  Eerin on taitelija.

 • Amir, 67v, Eerinin miesystävä

  Amir, 67v, Eerinin miesystävä

  Amir, 67v, on Eerinin turkkilainen miesystävä, jonka poika asuu myös Suomessa ja toimii yrittäjänä. Amir tarvitsee digitukea esimerkiksi asioidessaan viranomaispalveluiden kanssa. Hänellä on välillä vaikeuksia uuden kielen kanssa ja se tuo digitaitoihin lisähaastetta.

  Amir pitää kokkaamisesta.

 • Santtu, 18v, Tiinan ja Sami poika

  Santtu, 18v, Tiinan ja Sami poika

  Santtu, 18v, on Tiinan ja Samin Kotkassa asuva poika, joka opiskelee ICT-alaa. Hän on muuttanut omilleen 16-vuotiaana, joten hän tarvitsee digitukea toisinaan esimerkiksi viranomaisasioinnissa ja kesätöiden haussa.

  Santtu harrastaa e-sportia.

 • Sami, 48v, Tiinan ex-mies, yrittäjä

  Sami, 48v, Tiinan ex-mies, yrittäjä

  Sami, 48v, on Santun isä, joka asuu Haminassa. Hän on taksiyrittäjä ja tarvitsee digitukea esimerkiksi yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

  Sami pyöräilee paljon.

 • Pentti, 51v, Tiinan eno

  Pentti, 51v, Tiinan eno

  Pentti, 51v, on Tiinan eno, joka asuu Kotkassa. Pentti tarvitsee digiapua muun muassa Kelan ja TE-palveluiden kanssa.

  Pentti soittaa rumpuja.

 • Joel, 30v, Pinjan ja Leon kuulovammainen serkku

  Joel, 30v, Pinjan ja Leon kuulovammainen serkku

  Joel, 30v, on Leon ja Pinjan Kouvolassa asuva serkku. Joelilla on hyvät perusdigitaidot, mutta hän kaipailee välillä tukea esimerkiksi vaativimmissa digitaalisissa työtehtävissä ja viranomaisasioinneissa. Kuulovammaisena Joelille on digipalveluissa tärkeää, että esimerkiksi videoissa on tekstitykset.

  Joel pitää muodista.

 • Mirja, 45v, Pinjan näkövammainen kummi

  Mirja, 45v, Pinjan näkövammainen kummi

  Mirja, 45v, on Pinjan kummi, joka asuu Pyhtäällä. Hän kuuntelee mielellään äänikirjoja, musiikkia ja Pinjan esityksiä, ja tarvitsee näissä välillä digitukea. Mirja on näkövammainen, joten hänelle on tärkeää, että näkövammaisten digipalveluita tarjotaan ja että heidän tarpeensa otetaan asioinnissa huomioon.

  Mirja käy paljon konserteissa.

 • Antero, 55v, virkamies

  Antero, 55v, virkamies

  Antero, 55v, on Miehikkälässä asuva virkamies. Antero kaipaa digitukea toisinaan työssään, jos kyseessä on hankalampia digitaalisia taitoja vaativia tehtäviä.

  Antero keräilee postimerkkejä.

 • Rami, 20v, pyörätuoli –”esteinen”, Santun lapsuudenkaveri

  Rami, 20v, pyörätuoli –”esteinen”, Santun lapsuudenkaveri

  Rami, 20v, on Kouvolassa asuva Santun lapsuuden ystävä. Hän menetti liikuntakykynsä onnettomuudessa. Asioinnin siirtyessä entistä enemmän verkkoon, Rami tarvitsee aika ajoin apua vaikeammissa asioissa, kuten esimerkiksi viranomaisasioinnissa

  Rami käy salilla treenaamassa.

Yhteystiedot

Projektipäällikkö (digituki -hanke)
Katariina Terävä
gsm. +358 44 554 9874

Muualla verkossa

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje